De kracht van echte vriendschap

31-10-2022

Vrienden ... Met de een kun je lachen tot je blauw ziet, met de ander voer je de diepste gesprekken en met een derde beleef je de wildste avonturen. Vrienden (en vriendinnen, natuurlijk) zijn er in alle soorten en maten. Wat maakt een vriendschap een echte vriendschap? Een gouden tip: Probeer altijd alles bij te leggen, want geef nu toe... er is toch niets zo leuk als een vriendschap voor het leven.

1/ Energie en positiviteit: Omdat je gelachen hebt, een diep gesprek gevoerd hebt, of gewoon omdat je een paar uur in het gezelschap hebt verkeerd van iemand die je door en door kent. Dat gevoel geven de beste vrienden je. Maakt niet uit of je ze elke week ziet of eens in de paar maanden. Echte vriendschap geeft een boost. Vriendschap groeit als je elkaar bevestigt en in staat bent om elkaars successen te vieren. Geen afgunst, geen jaloezie, gewoon oprechtheid. Elkaar stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

2/ Eerlijkheid: Een echte vriend(in) laat je je eigen fouten maken, maar is eerlijk op momenten dat het er toe doet. En dat verwacht hij/zij ook van jou. Het is niet omdat jullie beste vrienden zijn dat jullie het over alles eens moeten zijn. Het is net leuk als jullie eerlijk zijn en elkaars mening waarderen. Pro's en contra's maken gesprekken des te boeiender.

3/ Jezelf zijn: Met de een kun je fantastisch op stap gaan, met de ander hang je juist graag onderuitgezakt in de zetel. Maar als er een ding is wat de beste vriendschappen - vriendschappen waarin je voelt dat je volledig jezelf kunt zijn - gemeen hebben, dan is het dat je samen kunt zwijgen. Niets zo fijn als een vriend(in) bij wie je stil kunt zijn, omdat je elkaar niet hoeft te vermaken en niets te bewijzen hebt.

Het leven is onvoorspelbaar. Als een relatie stukloopt of je even geen raad meer weet met jezelf, kun je rekenen op je vriend of vriendin. Geen uitleg, maar hij of zij is er gewoon voor jou. Kunnen rekenen op je vrienden in een moeilijke periode is goud waard.

4/ Vertrouwen: Dé bouwsteen van echte vriendschap is wederzijds vertrouwen. Je geeft jezelf beetje bij beetje bloot, en je bekijkt hoe de ander ermee omgaat. Als jullie respectvol met elkaars geheimen omspringen, is dat erg waardevol voor jullie band. Het is fijn om iemand te kunnen vertrouwen, maar ook om vertrouwd te worden.

Hoe langer (en beter) je elkaar kent, hoe meer je met elkaar deelt. Je hebt niet alleen grote dingen met elkaar meegemaakt, je hebt ook een gezamenlijk archief vol anekdotes die je met niemand anders deelt.

5/ Communicatie: Misschien verliezen jullie elkaar voor een lange tijd uit het oog. Studies, werk, verhuis, een nieuwe relatie... zijn de meest voorkomende oorzaken. Toch is dat geen reden om na al die tijd geen contact meer met elkaar op te nemen. Ook bij een ruzie is het soms beter om elkaar te vergeven. Praat erover, luister naar elkaar en toon empathie.

Als je een vriendschap hebt die al deze kenmerken bezit, prijs je dan gelukkig en doe er alles aan om ze te koesteren.