De kracht van stilte

01-04-2023

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gebrek aan stilte slecht is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wanneer je vaker gebruik maakt van de kracht van stilte, verlaag je niet alleen je stress level. Je geeft ook je hersenen de kans om te herstellen. Kun je je moeilijk focussen en ben je gauw afgeleid? Vergeet je regelmatig dingen en zijn je ideeën weinig creatief? Zorg dan dat je meer stilte om je heen hebt.

Als je jezelf regelmatig echte stilte gunt krijg je ruimte om in aanraking te komen met je intuïtie. Hierdoor krijg je een duidelijker beeld van waar je staat in het leven en waar je naar toe wilt.

Ook al weet je wat de kracht van stilte is, de meeste mensen zoeken niet vaak de stilte op. De hele dag hebben we drukte om ons heen en als we eindelijk een momentje voor onszelf hebben pakken we onze telefoon. Eigenlijk zou je stilte moeten inbouwen in je leven. Er voor zorgen dat het net zo normaal wordt als je kopje koffie in de morgen. Of als het poetsen van je tanden. Dus ook als is het maar tien minuten per dag, gun jezelf en je hersenen die rust.

Enkele tips voor een stilteoffensief in jouw leven:

  1. Zwijg. In een goed gesprek mag af en toe al eens een stilte vallen.
  2. Laat de televisie uit als je niet gericht naar een programma kijkt.
  3. Laat de radio uit in de auto.
  4. Zoek de natuur op en laat je omringen door de stilte (of door de helende geluiden van de natuur: vogels die zingen, de wind die ruist door de bomen,...).
  5. Last van geluid in je omgeving? Vraag of het wat stiller mag! Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze anderen storen.
  6. Maak het stil in jezelf en doe dagelijks aan meditatie. Een kwartiertje per dag kan al heel effectief zijn.
  7. Zet je telefoon op stil en schakel geluid bij notificaties uit.
  8. Doe een geluidsaudit van je huis en je werkplek: check het geluid van ventilatiesystemen, machines en apparatuur en bekijk hoe je storende geluiden kan verminderen. Isoleren of de akoestiek verbeteren kan een hemelsbreed verschil maken.
  9. Leer de stilte te waarderen: als je van stilte houdt, hoef je die ineens ook niet meer te vullen.