en

en-Hoe geraak ik uit de friendzone? (lezersvraag)

04/04/2023

Beste Perla

Ik ben al twee jaar bevriend met een man met wie ik elke dag bel, op stap ga, uren mee kan praten en soms mee slaap zonder seks te hebben. We zijn best friends. Ik ben al geruime tijd verliefd op hem en heb hem dit al gezegd, maar hij zegt telkens "jij denkt dat je verliefd bent". Ik ben in de war: ik wil de vriendschap niet kwijt, wil meer met hem en wil niet daten met andere mannen omdat mijn band en gevoel met hem zo groot is. Niettemin mis ik een echte partner en vooral fysiek contact. Wat nu?

Ellen

Beste Ellen,

Jij zit duidelijk in de friendzone. Jouw BF heeft alle voordelen van een partner, zonder de seks, maar ook zonder de commitment. Voor hem is dit een ideale situatie: jij claimt hem niet, hij hoeft je niet te trakteren op dates, hij hoeft je hart niet te breken want jullie zijn 'enkel maar vrienden' in een platonische relatie. En hij kan ondertussen met andere vrouwen daten.

It sucks, nee? Jaren ga jij nog wachten op hem en denken dat hij op een dag zal inzien dat jij voor hem de perfecte vrouw bent. Dit zal echter niet gebeuren, want het leven is geen Hollywoodfilm. Als hij zegt "jij denkt dat jij verliefd bent" wil hij in se niet dat je verliefd wordt op hem want hij is het zelf niet. Mannen zeggen meestal wat ze menen.

Enkele tips voor Ellen en voor alle vrouwen die hetzelfde meemaken of al meegemaakt hebben. Hoe neem je je leven opnieuw in handen?

1. VERANDER JE FOCUS

Aanvaard de vriendschap voor wat ze is: vriendschap en niks meer. Hij is je beste kameraad, maar maak ook tijd om vriendschappen met anderen te laten groeien. Bel hem niet steeds als eerste als je goed of slecht nieuws hebt of als je iets kwijt wil. Creëer afstand zonder ruzie te maken of bruggen op te blazen. Laat andere mannen toe in je leven en wie weet kom je Mr Right tegen.

2. WEES EERLIJK OVER JE GEVOELENS

Dit is een moeilijke. Jullie gaan nu zeggen: "maar dan geraak ik onze vriendschap kwijt". Dat kan, maar meestal is dat tijdelijk. Afstand brengt raad. Het is niet omdat hij niet hetzelfde voelt, dat hij de bad guy is. Liefde kan je niet dwingen. Laat je ontgoocheling blijken, maar hou de communicatie tussen jullie open als de vriendschap je zoveel waard is. "Ik ben blij dat we deze conversatie gehad hebben, hoe kunnen we zorgen dat onze vriendschap intact blijft?"

3. GA OP DATE MET ANDEREN

Dit is geen spelletje om hem jaloers te maken. Nee, doe dit voor jezelf. Stel je open voor andere mannen, date online, ga op stap,... Als hij je hierin steunt, dan weet je sowieso dat hij niet jaloers is. Is hij wel jaloers, kan je hem vragen waarom hij jou nog nooit op date gevraagd heeft.

4. VERANDER JE LEVENSSTIJL

Denk aan jezelf en wees egoïstisch. Het is jouw leven, jij doet wat je wilt, houd niet altijd rekening met hem, wees niet altijd beschikbaar en het luisterend oor. Hij zal niet weten wat er gebeurt en misschien prikkelt dit zijn interesse wel...

Mannen en vrouwen kunnen volgens mij perfect bevriend zijn. Het wordt lastig als de ene meer wil dan vriendschap. Niettemin: we zijn volwassenen en alles moet bespreekbaar kunnen zijn. Wees de CEO van je eigen leven. Het is niet omdat je beste kameraad jou enkel ziet als vriendin, dat de wereld vergaat. Er zijn mannen genoeg die met plezier met jou op date gaan. Wees gewoon blij dat er een man in je leven is die je beste vriend is en met wie je veel kan delen. Relatie of niet.