en

en-Waarom ben jij nog single?

28/11/2022

Ik kreeg deze week een mailtje van een vrouw. 40, single en geen kinderen. Ze heeft een succesvolle carrière opgebouwd, veel gereisd voor haar job, korte relaties gehad maar nog nooit een huwelijksaanzoek. Als ze op date gaat met mannen, vragen ze haar allemaal op de eerste date: "Waarom ben jij nog single?".

Haar vraag aan mij is: "Ik word altijd zo kwaad van die vraag. Het lijkt alsof er iets mis is met me, alsof ik niet in staat ben om een partner te vinden/te houden. Ik voel me eerder beledigd dan gecomplimenteerd. Hoe leg ik dit het beste uit?" Ik ben er zeker van dat sommigen zullen knikken van herkenning als ze dit lezen.

"Waarom ben jij nog single?" We huiveren als een tante, nonkel, oma of vriendin dit vraagt. We worden kregelig van binnen en zouden het liefst zeggen: "Moei je niet". Je kan deze vraag echter ook van de positieve kant bekijken!

Eerst en vooral: als iemand je deze vraag stelt, is het absoluut niet de bedoeling om je te beledigen. Men is eerder verbaasd dat iemand als jij nog single is. Hij ziet een knappe, intelligente, positieve, energieke persoon met een warme persoonlijkheid. "Hoe is het mogelijk dat ik haar nooit eerder heb ontmoet?", denkt hij. Het is dus nergens voor nodig om deze vraag als een belediging op te vatten. Deze man is simpelweg aangenaam verrast dat een topper als jij nog beschikbaar is en blij dat hij die avond met jou op date is.

Ten tweede: wees niet zo hard voor jezelf. Er is niks mis met je. In plaats van te verstijven of kwaad te worden, neem je best vrede met je verleden. Je hebt veel tijd en energie in je loopbaan of andere zaken gestoken. Je hebt minder aandacht aan het daten besteed. So what, het is nooit te laat.

De volgende keer dat ze je vragen waarom je nog single bent, antwoord je het volgende met een glimlach: "Goeie vraag. Ik heb jarenlang mijn job/familie/hobby's op de eerste plaats gezet. Het was boeiend en ik was succesvol in wat ik deed. Succesvoller dan in daten. Hoe beter ik werd in mijn job/hobby's/interesses, hoe meer tijd ik eraan besteedde. Nu jaren later wil ik me settelen en een fantastische relatie opbouwen. Daarom ben ik hier vanavond. En jij?"

Dat is een krachtig, persoonlijk en menselijk antwoord. Je toont wie je echt bent. Daar vallen m/v voor. Men wil niet te weten komen of je het verknoeid hebt in het verleden. Dat hebben we allemaal wel eens gedaan. Nee, hij/zij wil weten of je vertrouwen hebt en klaar bent voor de toekomst. Ben jij er klaar voor? (dit artikel geldt voor mannen en vrouwen)