en

en-Waarom word ik niet meer verliefd?

14/10/2022

Ik kreeg onlangs de vraag van een coachee: "Perla, waarom word ik niet of heel moeilijk verliefd?" Een goeie vraag om eens te verdiepen ...

In se zijn we gemaakt voor liefde en verbinding. Dus als het voor jou moeilijk is om liefde toe te laten, kunnen daar een aantal redenen voor zijn. Volgens mij zijn de voornaamste oorzaken: angst om gekwetst te worden (onze emotionele en relationele rugzak), je wil te snel gaan en neemt de tijd niet om de relatie te doen groeien, je denkt dat je geen relatiemateriaal bent (die lastige innerlijke criticus), je zoekt de perfecte partner of je bent niet klaar voor een relatie.

1/ Ons verleden (trauma in de kindertijd, pijn uit vorige relaties dat niet verwerkt is) is bij veel mensen aanweziger dan ze beseffen. Kijk eens hoe je opgevoed bent, hoe was de relatie met je verzorgers (ouders bvb), welk liefdesbeeld heb jij thuis gezien, heb jij emotioneel onbereikbare partners gehad, was er misbruik (fysiek en mentaal) in jouw verleden? Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat jouw hart op slot is. Iemand toelaten is kwetsbaar en open zijn. En dit is net moeilijk als je wonden uit het verleden niet grotendeels geheeld zijn.

2/ Je wil te snel gaan. Het is alles of niets. Je wil direct de magie voelen. Als die er niet is, is er volgens jou geen toekomst. Mensen die de lat hoog leggen, die perfectie zoeken en die de "klik" direct willen ervaren, hebben meestal een vermijdende hechtingsstijl (lees: bindingsangst). Hoe hoger jij de lat legt, hoe minder potentiële partners deze standaard kunnen halen, dus hoe minder kans op verliefd worden. Dit voelt veilig ... En toch is de drang naar liefde erg groot. Het is jouw pijn die je blokkeert. Neem je tijd om elkaar te leren kennen. Je hebt drie tot vier maanden nodig om iemand te leren kennen.

3/ Je denkt dat je niet geschikt bent als partner. Je hebt weinig zelfvertrouwen. Je bent erg kritisch en zelfs afkeurend naar jezelf. Deze beperkende overtuigingen belemmeren je in het openstellen voor iemand nieuws. Werk aan jouw eigenwaarde en zelfliefde.

4/ Misschien ben je gewoon niet klaar voor commitment. Heb je een goed gevuld leven met veel sociale contacten, een drukke job en veel hobby's? Past een partner hier wel in? Kijk even naar jouw agenda. Een drukke agenda is vaak een vlucht om niet alleen te moeten zijn of om pijn niet te voelen.

Er zijn talloze redenen waarom je niet verliefd kan worden. Ga eens naar binnen bij jezelf. Wees eerlijk. Herken jij je hierin? Of is er een andere reden voor jou? Laat het weten in een comment. Alles is te veranderen, ALS jij dit zelf echt wilt