en

en-Wees gewoon jezelf

29/04/2023

Jezelf zijn, hoe doe je dat nu precies? Voor mij is dit een hele weg geweest ... Door mijn autoritaire opvoeding en een relatie met een narcistische persoonlijkheid, wist ik niet meer wie ik was. Ik was getraind om me te plooien en aan te passen naar wat mijn vader en ex wilden. Gelukkig is die tijd voorbij

Zoveel mensen spelen een rol uit angst om niet aanvaard te worden. Als je erop durft te vertrouwen dat je oké bent en dat men jou oké vindt, dan geef je als je wilt geven, glimlach je als je wilt glimlachen etc ... Dan ben je authentiek.

Authentiek zijn betekent dat je op zoek gaat naar iets dat enkel binnenin jezelf gevonden kan worden. Waar gaat JOUW hart van zingen? Onze autonomie en eigenwaarde waardoor we met enthousiasme in het leven staan. Dit is wat ons uniek maakt. Het kan angstaanjagend lijken omdat we denken abnormaal te zijn terwijl we gewoon onszelf zijn.

Hoe kan je leren om jezelf te zijn? Hoe kan je je minder druk maken over wat anderen van je vinden? Ik geef enkele tips mee.

"Maak je druk over wat anderen van je vinden en je zult altijd hun gevangene zijn" - Lao Tzu"

1/ Ken je waarden
Als je weet wat jij belangrijk vindt, dan blijf je trouw aan deze waarden en normen. Bvb als je moed en doorzettingsvermogen belangrijk vindt, dan boeit het dus niet dat jij met je overgewicht in je oude sportoutfit naar de fitness gaat. Als je innerlijke rust belangrijk vindt, dan is het makkelijker om nee te zeggen tegen iemand die teveel van je tijd vergt. Als je authenticiteit belangrijk vindt, dan kun jij je mening geven in een groep zonder je druk te maken of je mening aansluit bij die van de anderen. Zoek daarom uit welke waarden jij in het leven belangrijk vindt.

2/ Omring je met positiviteit, wees dankbaar en help anderen
Filter de negatieve invloeden uit je leven en denk aan jezelf. Als je je authentieke zelf wil beschermen, dan focus je je leven op positieve en/of succesvolle mensen. Door de inspiratie en bemoedigende opmerkingen die ze je geven, krijg je zelf een boost.

3/ Geef je behoefte aan veiligheid op
Als je authentiek wil zijn, accepteer dan dat er kritiek, uitdagingen, misverstanden, afwijzingen en mislukkingen zullen zijn. Onze eigenwaarde stijgt net als we uitdagingen aangaan, en uitdagingen kunnen niet altijd honderd procent zeker zijn. Durf jezelf te zijn en ga uitdagingen aan.

4/ Maak plezier
Als er plezier in je leven is, voel je je beter in je vel en lijkt het leven een spel te zijn.
Plezier doet de energie in je lichaam stromen, waardoor je minder snel blijft vastzitten bij de nare ervaringen. Ga bewust op zoek naar activiteiten waar je plezier aan beleeft. Je eigenwaarde verhogen, je eigen beslissingen nemen en de druk om alles perfect te doen laten varen, helpen om je levensvreugde en spontaniteit terug te winnen.

5/ Je kan maar je best doen
Hoe vaak ben jij in je leven boos of teleurgesteld in jezelf geweest omdat je achteraf vond dat je het beter had moeten doen. Omdat je alerter had moeten reageren. Omdat je je beter had moeten voorbereiden. Maar misschien was je te moe, misschien kon je niet op de juiste woorden komen, misschien denk jij in je hoofd dat het veel erger is dan het was. Maar jij deed op dat moment je best, beter kon je het toen niet. Dit is helemaal ok.

Jezelf zijn is geen luxe. Het is geen extraatje. Het is de enige manier om echt lekker in je vel te zitten. Je wordt minder eenheidsworst, meer uniek. Meer 'jij'. En dat maakt je leven leuker en makkelijker. Mensen weten wat ze wel en niet van je kunnen vragen, jij wordt beter in het stellen van grenzen en je voelt je sterk in je schoenen.