Hoe kan ik mezelf meer waarderen?

03-03-2023

Zelfwaardering is de manier waarop je over jezelf denkt en dit beeld kan negatief of positief zijn. Heb je een laag zelfbeeld, dan voel je je vaak tekortschieten. Bij een positief zelfbeeld voel je je goed om wie je bent en accepteer je jezelf met al je sterke én zwakke kanten. Je vindt jezelf oké, los van de prestaties die je levert, je status of je bezittingen. Een hoge mate van zelfwaardering is een belangrijke voorwaarde voor geluk en succes, zowel in je privéleven als in je loopbaan.

Je zelfwaardering vergroten is geen makkelijk proces maar wel een cruciaal proces, tenminste, als jij een gelukkig en tevreden leven wilt leiden, en ik ga ervan uit dat je dat wilt.

Wat kan jij doen om meer zelfwaardering te ontwikkelen?
Spreekt je innerlijke stem weer negatief tegen je? Dingen zoals 'Je bent niet goed genoeg, zou je dat nou wel doen? Je ziet er niet uit in die kleding, etc' stop deze gedachten meteen en verander ze door positieve gedachten.

Focus op positieve eigenschappen. Denk vaak aan deze positieve eigenschappen en benoem ze voor jezelf. Schrijf deze positieve eigenschappen op en hang ze op een plek waar je ze elke dag kunt zien.

Realiseer je goed dat het veranderen van jezelf tijd kost. Je kunt niet van de één op de andere dag leren lopen en zo is dat ook met het veranderen van jezelf.

Geef dus vooral niet op als je soms toch vervalt in negatieve gedachten, begin gewoon vanaf dat punt opnieuw en ga door totdat je op een gegeven moment merkt dat je verandert.