HSPers en relaties: wat zijn de uitdagingen?

09-07-2020
Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hoog gevoelig te zijn. Een ´highly sensitive person´ oftewel HSP is een term uit de psychologie die werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron.

 

HSP's hebben een gevoeliger zenuwstelsel en worden hierdoor intern en extern sterker geprikkeld dan de doorsnee mens. Hoog sensitief zijn hoeft geen probleem te vormen, als je weet hoe je er mee om moet gaan. Ook in relaties.


Wat zijn de voordelen in een relatie?

Het is wetenschappelijk bewezen dat hoog gevoeligen meer spiegelneuronen hebben. Deze neuronen helpen je invoelen wat een ander denkt en voelt. In een relatie is dit een ontzettend fijne eigenschap. Probeer daarom niet altijd de nadruk te leggen op de moeilijkheden die je gevoeligheid met zich meebrengt, en vertrouw erop dat je partner ook oog heeft voor de positieve aspecten van je hooggevoeligheid.

Volgens experte Susan Marletta Hart heb je namelijk altijd iets waardevols toe te voegen in je liefdesrelatie: 'Als hooggevoelig persoon neem je de ander serieus, ben je bereid veel en goed naar de ander te luisteren en ervoor te zorgen dat jullie relatie een goede kans van slagen heeft. Deze grote inzet zal je partner waarderen. Je bent waarschijnlijk trouw en loyaal. Je kunt op grootse wijze van je partner houden, maar ook door middel van kleine attenties je liefde tonen.'


Wanneer je als hooggevoelige verliefd bent, kan het soms lastig zijn om je grenzen te bewaken. Maar zelfs je allerdierbaarste kunnen je volgens Susan teveel worden: 'Sta je altijd klaar voor anderen en pas in de laatste plaats voor jezelf? Laat je je door je partner te veel wegdrukken? Dan ligt hier je valkuil. Te veel samen kan betekenen dat je te weinig pauzes neemt om weer bij te komen. Terug naar de basis, luisteren naar de signalen van je lichaam, luisteren naar wat je echt nodig hebt, zal je uitdaging zijn.'


Ik denk dat het erkennen en aanvaarden van je hsp-kant een cruciale stap is. Vecht er niet tegen, je hebt het meegekregen dus probeer de kracht ervan te leren zien en gebruiken. Het is een mooie gave in een soms harde wereld.
Rock it and own it!