Maak jezelf gelukkig met deze inzichten

03-04-2023

Ik was gisteravond bij mijn therapeut voor een deugddoende energetische massage. Na die massage was ik echt oprecht gelukkig en de energie stroomde. Mijn lichaam voelde goed aan, dus door die massage had ik mezelf gelukkig gemaakt.

Hoe maak je jezelf gelukkig? Ik heb klanten die alles hebben. Een leuk huis, toffe auto op de oprit, een paar keer per jaar op reis, gevulde bankrekening, leuke partner, toffe kinderen. En toch zeggen zij mij: "Perla, ik ben niet 100% gelukkig." We denken vaak dat als iemand materieel alles heeft, er goed uitziet ... het geluk vanzelf komt. Maar dat is dus niet zo. En da's lastig. Weten dat je zoveel voor je hebt en zoveel naast je hebt en toch niet 100% gelukkig zijn. Wij hoeven uiteraard niet elke dag te streven naar 100% geluk, maar we hebben die basis nodig. Die basisfundering van "ik voel me goed, ik ben happy."

Hoe kan je jezelf gelukkig maken of gelukkiger maken? 

We hebben allemaal kernwaarden. We hebben allemaal waarden die voor ons cruciaal zijn. En als wij kunnen leven en handelen volgens die kernwaarden, die deel uitmaken van onze persoonlijkheid, kunnen wij echt gelukkig zijn. 

Wat zijn nu die kernwaarden? Kernwaarden zijn thema's die deel uitmaken van jouw persoonlijkheid. Ik ga een aantal voorbeelden geven zodat het voor jullie duidelijk wordt. Als je in Google kernwaarden lijst intikt, ga je er honderden vinden. Het is een oefening die ik heel graag doe in mijn coaching sessies om mensen te helpen bewust worden van wie zij zijn. Voorbeelden zijn vrijheid, rechtvaardigheid, creativiteit, eerlijkheid, trouw, plezier, genieten, spiritualiteit, geluk, ontspanning, relaties, liefde.

Hoe meer je voor jezelf die waarden helder hebt en ernaar toe gaat leven, eerst vanuit jezelf en dan gericht op de anderen, hoe beter je je zal voelen. Misschien is eerlijkheid erg belangrijk voor jou en kan je je ongelooflijk storen aan mensen met een dubbele agenda of die oneerlijk zijn. En hoe eerlijker met jezelf, maar ook hoe eerlijker met anderen je in het leven staat, hoe gelukkiger je wordt. Ik heb vaak mensen die zeggen "ik kan niet begrijpen dat mensen zo oneerlijk en onrechtvaardig zijn." Als je dit zegt, wil dat zeggen dat eerlijkheid, rechtvaardigheid en oprechtheid jouw kernwaarden zijn. En dat ga je daar aan ergeren bij anderen. Als je iets wil verwachten van een ander, zorg dan dat je eerst zelf die kernwaarde bent en beleeft. Grenzen stellen is belangrijk. Stel jij voldoende grenzen voor jezelf, maar kan jij een NEE aanvaarden van een ander? Het werkt altijd in beide richtingen.

Als je geluk oprecht geluk wil vinden voor jezelf, kijk eens naar jouw kernwaarden. Een mooie oefening is: welke waarden pas ik toe in mijn leven? En waar kan het beter? En als je die oefening helder hebt voor jezelf, zal er heel veel inzicht komen.