Q&A: Narcisme onder de loepe

15-12-2022

1/ Bestaat er een behandeling voor narcisme?
Narcisme is een lastige eigenschap, maar het is geen ziekte. Dat wordt het pas als iemand de narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Er is geen medicatie tegen de narcistische persoonlijkheidsstoornis en ook geen cognitieve gedragstherapie. Het enige wat helpt is een langdurige behandeling waarin cliënten met deze aandoening leren om iemand anders te vertrouwen. Het probleem is dat narcisten zelden in therapie willen, omdat zij vinden dat er niets met hen aan de hand is. Het ligt namelijk altijd aan een ander. Behandeling is voor zwakke personen. Het is toegeven aan een zwakte die misschien al jaren uit het leven verbannen is. Zwakte waar niet aan toegegeven mag worden.

2/ Een vriendin van mij woont samen met een narcist. Ze is bang om bij hem weg te gaan. Hoe kan ik haar helpen?
Misschien ziet jouw vriendin niet in wat hij haar aandoet. Het kan ook zijn dat zij dit wel door heeft, maar dat zij ondanks alles van de man houdt. Misschien hoopt ze dat hij op een dag zal veranderen. Liefde en hoop kunnen iemand lang in een slechte situatie houden.

Een laatste mogelijkheid is dat jouw vriendin een laag zelfbeeld heeft. Ze denkt bijvoorbeeld dat ze niet beter verdient of dat ze toch nooit een betere partner zal vinden, omdat ze daar te dom of te lelijk voor is. Narcisme is de ultieme test op jouw zelfliefde. De kans is groot dat zij een narcistische ouder heeft.

Houd contact en probeer haar langzaam te laten inzien dat ze zich niet hoeft te laten kleineren om iemand van haar te laten houden. De slechte dingen die met haar gebeuren zijn niet haar schuld. Door gaslighting zal zij ongetwijfeld denken dat zij de schuld is van alles. Wees er gewoon voor haar en luister naar haar verhalen. Het is belangrijk dat ze een vertrouwenspersoon heeft.

3/ Wat zijn typisch narcistische eigenschappen? (bron: Knack)
Het gedrag van narcisten heeft een herkenbaar patroon. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten. Daarom volgen hier tien veelvoorkomende profielen van mensen met typisch narcistische eigenschappen. Ze kunnen je helpen om narcisten gemakkelijker te leren herkennen in het dagelijkse leven.

  1. Narcisten zijn diegenen die je met hun overtuigende charme al tijdens het eerste afspraakje helemaal voor zich weten te winnen, om je snel daarna vast te ketenen.
  2. Narcisten zijn die partners die je verraden in de liefde, die beledigend, manipulatief en bezitterig zijn, die niet alleen de relatie verpesten, maar ook je gevoel van eigenwaarde, je financiën, en, als ze de kans krijgen, je hele leven.
  3. Narcisten zijn die ouders in een disfunctioneel gezin die de kinderen misbruiken voor hun eigen belangen, die hen verwaarlozen, negeren of juist buitensporig verwennen, die hen controleren en veel psychische schade aanrichten.
  4. Narcisten zijn die vrienden die onverantwoordelijk, egocentrisch, onbetrouwbaar en oneerlijk zijn en die grote problemen in je leven kunnen creëren.
  5. Narcisten zijn die buren die valse geruchten verspreiden, disharmonie brengen in de buurt en mensen tegen elkaar opzetten.
  6. Narcisten zijn die familieleden die de hele familie in rep en roer brengen; het zijn de pestkoppen die anderen vaak naar beneden halen en intimideren met hun driftbuien.
  7. Narcisten zijn die collega's die manipulatief, onethisch en oneerlijk zijn en die bereid zijn om persoonlijke en zakelijke schade aan te richten om hun doelen te bereiken.
  8. Narcisten zijn die bazen die de macht en controle willen en met opzet anderen in het geniep schade toebrengen, om er zelf beter van te worden.
  9. Narcisten zijn die politici die alleen het beste met zichzelf voor hebben, onverantwoordelijk gedrag vertonen, mensen in de samenleving tegen elkaar opzetten, angst zaaien, de zwakkere als zondebok gebruiken en de verworvenheden en rechten van de mens aantasten.
  10. Narcisten zijn die staatshoofden, leiders en mensen die tot de elite behoren die gewetenloos hun macht misbruiken, oorlog voeren, mensen onderdrukken met het schuldensysteem en het milieu verwaarlozen.

4/ Waarom wil een narcist niet scheiden?
Voor een partner die leeft met een narcist is het moeilijker om zich te 'bevrijden'. Hij/zij staat immers onder constante druk van de narcist, die niet wil verliezen wat hij/zij heeft. De narcist wil het behoud van de toestand omdat er zoveel macht aanwezig is om de andere partner te laten doen wat hij/zij wil, namelijk het constant doen voeden van zijn/haar behoeften. Een narcist erkent niet dat de andere partner ook eigen behoeften, wensen en voorkeuren heeft.

5/ Wat is hoovering? (bron: Noordernieuws)
Hoovering is de Engelse term voor stofzuigen, iets wat de narcist uit zijn/haar koffer met emotionele truukjes haalt als ze weer de behoefte hebben om je van je stuk te brengen. We ervaren een enorme innerlijke strijd en willen graag antwoorden op hetgeen ons overkomen is. We willen die antwoorden zo graag, dat we het soms toelaten om weer terug in hun machtsspel gezogen te worden, met alle gevolgen van dien.

De narcist heeft een mentale lijst gemaakt van alle dingen waarvan zij weten dat het jou op een negatieve manier gaat beïnvloeden. Dingen die je geweten gaan aanspreken of je hart weer doet verlangen naar de mooie momenten die jullie samen hebben beleefd. Daarbij maken zij gebruik van alle informatie die zij over jou hebben en die je ook vrijwillig en integer met hen hebt gedeeld tijdens de relatie. Hoovering tactieken komen in vele vormen. Denk aan een bericht, een telefoontje, een mailtje, maar ook dat zij een wederzijdse contactpersoon naar je toe sturen om informatie in te winnen, die zij weer later tegen je gaan gebruiken.
"Hoe is het met je?" "Ik vind het jammer dat het voorbij is, je weet hoeveel je voor mij betekent!"
"Ik weet dat je mij niet meer wilt spreken maar ik wil je toch nog een fijne verjaardag wensen."

6/ Is een narcist gevaarlijk?
Een narcist kan gevaarlijk zijn, omdat hij een onvoorspelbaar karakter heeft. Hij wordt agressief als hij de situatie niet onder controle blijkt te hebben en het gaat niet zoals hij had gedacht. Dan gaat de narcist onberekenbaar worden, stalken, agressief, maar doet zichzelf nog het meest voor als het slachtoffer en dat weet hij heel goed naar de buitenwereld over te dragen! Hij verspreidt roddels over mensen (exen) om zichzelf schoon te praten.

7/ Wat als je hunkert naar je narcist? (Deel van de Cold Turkey fase)
Praat met een goede vriend of vriendin en laat hem of haar weten hoe je je echt voelt.
Noteer in je dagboek voor de bevrijding van ongemakkelijke emoties.
Schrijf op hoe je je voelt en wat je wilt. Moedig jezelf aan in je dagboek.
Schrijf een lijst met alle redenen waarom deze verslavende relatie/persoon slecht voor je is.
Doe een niet-agressieve fysieke activiteit, zoals wandelen, fietsen, joggen.
Doe dingen waar jij gelukkig van wordt.
Doorbreek de cyclus van het negatieve zelfgesprek met therapie, reiki of EFT.
Maak sterke positieve affirmaties om je door de hunkeringcyclus heen te helpen. "Ik ben sterk, ik ben krachtig, ik ben de moeite, ik ben liefdevol, ik ben."

Er is leven na een narcistische persoonlijkheid. De weg naar herstel is lang en moeizaam maar niet onmogelijk. Ik heb dit hele proces zelf doorlopen en werk hier nog elke dag aan. Zelfliefde is de weg naar heling. Ik wens jou veel kracht en liefde toe.