Van happy single naar happy koppel

03-04-2023

Het single leven kan ongelooflijk leuk zijn. Je bent onafhankelijk en vult je leven in zoals jij dat wilt. Heb je zin in een lazy Sunday inclusief jogging, no make-up and no bra? Dat kan! Jij doet gewoon waar je zin in hebt! Hoe langer je single bent, hoe meer je hieraan gewoon wordt. Keerzijde van de medaille, is dat het moeilijker wordt om je leven met iemand te delen en rekening te houden met iemand. Maar hey, moeilijk gaat ook!

Hoe evolueer je op een vlotte manier van het single leven naar een leven met een partner? Enkele tips!

1. STEM JE VERWACHTINGEN AF

'In een relatie zijn' betekent voor iedereen iets anders. De ene wil elkaar veel zien en horen, de andere heeft meer behoefte aan vrijheid en me-time. De ene partner gaat graag elk weekend met vrienden op stap, de andere houdt er meer van om dingen met z'n tweetjes te doen. Als je al lang single bent, weet je misschien niet eens meer wat je verwachtingen zijn. Mijn advies is om te praten over elkaars verwachtingen: hoe vaak wil je elkaar zien? Bellen jullie vaak overdag? Hoe zien jullie de toekomst? Zijn jullie nog bevriend met exen (jaloezie is vrij normaal aan het begin van een relatie)? Hebben jullie hobby's die veel tijd in beslag nemen?

2. DO THE SANDWICH

Als je lang alleen bent, is het niet evident om je vrije tijd met iemand te delen. Opeens moet je niet enkel rekening houden met je eigen agenda, maar ook met die van hem. Jij bent misschien een ochtendmens en hij niet, jij houdt van ochtendseks, hij iets minder. Elk heeft zijn eigen ritme. Het is een kwestie van dit af te stemmen op elkaar. Wanneer verkies je me-time en wanneer couple-time? Een goede manier om je prioriteiten duidelijk te maken, is de sandwich-methode: compliment geven, commentaar geven en eindigen met een compliment. Zo blijf je positief. Bijvoorbeeld: "Schat, de seks met jou is fantastisch. Ik ben 's morgens meer in the mood dan 's avonds omdat ik dan doodop ben. Kunnen we onze ongelooflijke seks in de ochtend blijven hebben?" Zo heeft hij niet het gevoel dat je hem afwijst.

3. HELLO PASSIE, BYE BYE DRAMA

In het begin van jullie relatie zou je het liefst met elkaar versmelten en volledig in elkaar opgaan. Je volledig smijten is goed voor de passie. Het kan echter zijn dat je je na een tijdje verstikt gaat voelen. Je bent het niet meer gewoon om je te geven aan iemand. Je wilt het wel, maar hebt ook schrik om jezelf te verliezen. Als je te hard van stapel loopt, ga je hem snel beu zijn en dit gaat hij niet begrijpen. Als je je passie wilt bewaren zonder drama is het best om het rustig aan te doen. Doseer en neem je tijd. Behoud je eigen leven, gewoontes en sociale contacten.

4. COMMUNICATIE IS KEY

Als je alleen woont en je hebt geen zin om tegen iemand te praten, dan doe je dit niet. Als je een rotdag gehad hebt op het werk, zal er niemand aan je vragen: "schat, hoe was je dag?". Je hoeft niemands mening te vragen over iets, je kan gewoon je eigen ding doen. En dan opeens is er iemand in je leven, die wél wil weten hoe je dag was, die wil vertellen over zijn dag, die graag jouw opinie heeft over iets, die jullie reis samen wil bespreken, die praat over hoe jullie de uitgaves zullen verdelen. Je partner kan je gedachten niet lezen, dus praat, praat, praat. Dit zal aanpassen zijn, maar het is de moeite waard.

Het leuke aan single zijn, is dat je leert genieten van je onafhankelijkheid. Je hoeft dit niet op te geven in een relatie. Het vergt communicatie, begrip en enkele basisregels, maar niks is onmogelijk. Liefde overwint alles (of toch bijna alles).