Lost you. Found myself.

* Er zijn twee types narcisten (zowel m/v):

1/ openlijke/grandioso: een openlijke narcist is op zichzelf gericht, manipulatief en veeleisend. Vaak is een narcist ervan overtuigd dat hij/zij been speciale behandeling verdient. De narcist gelooft dat hij/zij geweldig is.

2/ verborgen/sensitieve/stille: de verborgen narcist zal zich eerder verlegen, stil, passief en onzeker opstellen. In tegenstelling tot de openlijke narcist, zal de verborgen narcist weinig ambitie hebben, zich chronisch leeg voelen en er breekbaar en onzeker uit zien. Echter is de verborgen narcist net zo veeleisend, manipulatief en op zichzelf gericht als de openlijke narcist. 

Wat in het algemeen geldt voor mensen met narcistische trekken is dat ze in hun leven vaak te maken krijgen met problemen op hun werk, vriendschappen en intieme relaties.  

* Het narcistisch slachtoffer syndroom: beetje bij beetje lijkt er meer begrip en erkenning te komen vanuit de wetenschappelijke wereld voor het slachtoffer van narcistisch misbruik. En dat werd tijd ook, want de psychische schade bij slachtoffers van narcistisch misbruik is groot.

* Kenmerken narcistisch slachtoffer syndroom:

  • Uitputting, vermoeidheid, maar ook emotioneel moe en kapot zijn,
  • Geen enkel besef hebben wat er hen precies is overkomen,
  • Het gevoel hebben dat ze constant 24/7 op een mijnenveld rondom hun narcist moeten lopen,
  • Voelen zich vaak en veel verward,
  • Groot gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Geven zichzelf de schuld wat hen is overkomen.

* Een beter leven creëren na een narcistische relatie:

Kort na een narcistische relatie ga je door allerlei diepe dalen. Weet dat je nu extra gevoelig bent, dit is een duidelijke bijwerking van het narcistisch misbruik.

Je hebt het nodig om de onder de oppervlakte borrelende ongemakkelijke gedachten en gevoelens, waar je al die tijd mee zat, naar buiten te laten komen. Je hebt het nodig om je angsten onder ogen te zien. Je hebt het nodig om tijd te vrijmaken om te rouwen. Je hebt het ook nodig om de blootstelling aan narcistisch misbruik te bespreken en de skeletten in je kast los te laten en je niet meer te verstoppen.

Blijf liefhebben op welke manier dan ook. Het voelt goed om jezelf lief te hebben en om een ander lief te hebben. Besluit gewoon om nooit te stoppen met het vinden van manieren om liefde te verspreiden. Met dit nieuwe bewustzijn ben je in staat om de dingen te laten gaan die je blokkeren en zo een beter leven te creëren. -> ZELFLIEFDE IS DE WEG